Júlia Kozáková svoj debutový album venovala otcovi

Júlia Kozáková a jej debutový album

TEXT: ERIK KOLLÁRIK / T.S.

Speváčka Júlia Kozáková patrí už niekoľko rokov k najpozoruhodnejším slovenským umelkyniam s množstvom fanúšikov. Novú etapu svojej kariéry naštartovala debutovým albumom Manuša, ktorý sa jej podarilo vydať aj vďaka Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Bratislavskému samosprávnemu kraju. Tradičným rómskym piesňam, ktoré interpretuje v sprievode skvelej cimbalovej muziky, vdýchla svojim osobitým prejavom nový rozmer a obrovskú, emóciu.

Júlia Kozáková je už známou etablovanou a charizmatickou speváčkou, ktorú sme v minulosti zaregistrovali aj z rôznych world music a jazzových zoskupení. Hviezdila napríklad s formáciami SOLE, O Gadže Bašaven, či Velvet Case. V súčasnosti dokončuje štúdium hudby na SOAS University of London. Vďaka dlhoročnej spolupráci s legendárnou Idou Kelarovou, si ako členka zboru Čhavorenge vytvorila vzťah k rómskej kultúre. Tento vzťah je natoľko silný, že sa rozhodla svoje debutové CD venovať rómskej tradičnej hudbe a tiež svojmu otcovi. 

Môj otec ma vychovával od štyroch rokov sám, ako vdovec na dôchodku. Čím som staršia, tým viac si uvedomujem, aké to muselo byť náročné. Preto si stále viac vážim všetku pozornosť a lásku, ktorej mi dal veľmi veľa. Ďakujem mu za to. Aj preto som sa rozhodla, že svoje prvé cédečko venujem práve jemu,“ otvorila svoju trinástu komnatu Júlia exkluzívne pre Žlté balóny.

Repertoár a hudobná dramaturgia albumu sú veľmi pestré. O kvalitný inštrumentálny sprievod sa postarala cimbalová hudba v obsadení Viliam Didiáš (husle), Ľubomír Gašpar (cimbal), Vojtech “Bélu” Botoš (viola), Ján Rigó (kontrabas). Hudobným hosťom na CD je gitarista Zsolt Varady. Album nahral a vydáva Tonstudio Rajchman (ČR).

Zaujímavé je, že hoci Júlia rómske piesne brilantne interprétuje, v žilách jej rómska krv nepulzuje. Sama to priznáva aj v buklete svojho albumu.

„Manuša znamená v rómskom jazyku ľudia. Ľudia, predkovia Rómov, nám zanechali piesne na vytvorenie tohto albumu. Napísané životom a potvrdené mnohými generáciami. Poklad. Ľudia sme aj my všetci bez ohľadu na pôvod, či farbu pleti. Žijeme spolu na jednej zemi a máme mnoho inakostí a zvláštností, ktorými sa môžeme vzájomne obohacovať. A tak sa stalo aj mne, človeku bez rómskych koreňov, že ma na mojej ceste obohacujú rómske tradičné piesne. Očaruje ma ich hĺbka, jednoduchosť a nespútanosť. Učia ma, že smútok je rovnako krásny a potrebný ako radosť. Tieto piesne som prijala do svojho života, a preto sú už aj mojou súčasťou. Citlivo s láskou a rešpektom si ich dovoľujem interpretovať na mojom prvom albume,“ vyznala sa.

Album, ktoré piesne vás iste dostanú, je už dostupný vo viacerých e-shopoch na fyzický aj digitálny predaj.

Exit mobile version