Na výstave EXPO 2020 išlo o technológie budúcnosti, Slovensko zabodovalo aj vynikajúcou tradičnou kuchyňou

EXPO 2020
EXPO 2020

V súčasnosti je mediálny svet zaplavený informáciami o Medzinárodnej výstave priemyslu a kultúry, ktorú poznáme pod značkou EXPO, ale vedeli ste, že jej prvý ročník sa konal v Londýne už v roku 1851? Oficiálnym organizátorom tejto prestížnej udalosti je Bureau of International Expositions a hoci je Slovensko oproti iným krajinám podstatne menšia a mladšia krajina, máme sa pred svetom čím pochváliť.

EXPO 2020 sa tentoraz koná prvýkrát v krajine stredného východu – v Dubaji. Na výstave, kde má svoj trojpodlažný pavilón aj Slovensko, je zastúpených dovedna 192 krajín.

Naši podnikatelia tu môžu prostredníctvom unikátnej globálnej platformy a exkluzívnych prezentačných kanálov zviditeľniť svoje špičkové firmy. Slovensko sa tu prezentuje ako moderná, atraktívna a kultúrne založená krajina, bohatá na vzácne tradície, no aj pozoruhodnými a inovatívnymi odborníkmi na svetovej úrovni. Účasť slovenských podnikateľských subjektov zastrešuje Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu SARIO.

Hlavným motívom témy Expo 2002 Dubaj, je pohyb budúcnosti. Koncepcia výstavy sa drží tejto témy a prináša spôsoby dopravy budúcnosti vytvorené na Slovensku. Návrh riešenia pavilónu vytvára dynamické a zároveň vizuálne neutrálne prostredie, ktoré je permanentne modifikované dátami na TV a projektormi. Technológiami zobrazovaný obsah dokáže v okamihu zmeniť atmosféru priestoru a svojou neohraničenosťou ponúka neobmedzené možnosti v tvorbe priestoru a prezentovaní produktov. Bezdotyková expozícia, ktorá prináša až holografické efekty v závoji hmlistej atmosféry a virtuálne vygenerovaných priestorov, vytvára zážitok cestovania v čase a v priestore. Organické tvary, nezadefinované miestnosti s polopriesvitnými prvkami ukazujú, že všetko je možné už teraz.

Koncept pavilónu Slovenskej Republiky zároveň popisuje zásadne rýchly vývoj a technologický rast za posledné roky hlavne v sektore mobility, dopravy budúcnosti. Od poľnohospodárskej krajiny až po štát, ktorý má vedcov, vývojárov a technológie po celom svete v tímoch a projektoch, ktoré posúvajú ľudské poznanie za hranice.

Minimalistickým, dynamický a čistým dizajnom návrh reflektuje precíznosť a priestor pre nekonečne veľa možností, ktoré vyjadrujú svetlo, projekčné technológie na rôznych úrovniach či vodná nádrž. Reakcia na autonómne technológie a interaktivitu s užívateľom ako aj hygienickosť dnešnej doby pretavuje možnosť ovládania technológií bez dotyku.
Návštevník sa stáva spolutvorcom a editorom obsahu, ktorý je prezentovaný a vytvára interakciu pre všetky vekové kategórie a záujmové skupiny. Z obyčajnej prezentácie sa stáva tvarovateľný obsah, ktorý posúva hranice a prenos informácií.

Podporiť našich vedcov, inovátorov, či podnikateľov prišla aj samotná pani prezidentka. Vytýčila si tiež cieľ predstaviť náš trh zahraničným podnikateľom a investorom. V tomto smere uspela aj v rokovaní s korunným princom Abú Dhabí, šejkom Mohamedom bin Zájdom Ál Nahjánom, úradujúcim prezidentom Spojených arabských emirátov. „Výsledkom nášho stretnutia je, že ešte počas tohto roka príde na Slovensko tím zo Spojených arabských emirátov, aby dohodol ďalšie možnosti ekonomickej spolupráce,“ vyjadrila sa hlava nášho štátu.

Našu krásnu krajinu v Dubaji prezentovali aj ako atraktívnu dovolenkovú destináciu. Zvláštny dôraz kládli organizátori na silnú tradíciu a historický vzťah ku kúpeľníctvu s enormným množstvom kvalitných minerálnych liečivých prameňov. Zvláštnou kategóriou sú národné parky, národné kultúrne pamiatky UNESCO, jaskyne, veľhory, hrady a zámky i mestá ako Bratislava, Košice, Banská Štiavnica, Kremnica, či Levoča.

Obsahový koncept slovenskej expozície je zameraný aj na predstavenie inovatívnych a sofistikovaných technológií v rôznych segmentoch mobility s dôrazom na technológie vodíkového pohonu ako paliva budúcnosti, technológie v leteckom sektore a technológie vo vesmírnom sektore. Pri tej príležitosti tu vystavili ako exponáty vodíkové auto MH2, vesmírne mobilné roboty Androver I a II a VRM simulátor.

Slovensko na EXPE bodovalo aj svojou fantastickou kuchyňou. O menu reštaurácie v Slovenskom pavilóne sa postarali známi šéfkuchári Martin Zahumensky a Jaroslav Židek. Vo svojom koncepte pracujú s tradičnými surovinami, no v inovatívnych variáciách. A samozrejme, nechýbali ani halušky. Podľa našich informácii sa reštaurácia so slovenským jedlom dostala do TOP 10 všetkých zúčastnených krajín.

Atrakciou bola aj samotná prezidentka, Zuzana Čaputová, ktorá sa voľne a elegantne pohybovala po areáli, pričom sa nebránila debatovaniu s hosťami, či žiadostiam o spoločnú fotografiu. Medzi známymi osobnosťami sme si všimli Katarínu Knechtovú, Alexandra Rozina, Václava Miku, Patrika a Tomáša Geršiho, Janu Kirschnerovú, Filipa Jančíka, Soňu Mullerovú, Karin Majtánovú, či súbor Sľuk. „Stojac na pódiu pri záverečnom potlesku sme všetci vedeli, že aj keď sme urobili viac ako maximum, naša Slovakia má rozhodne ešte oveľa, oveľa viac,“ vyjadrila sa na za všetkých zúčastnených umelcov Jana Kirschnerová.

Napriek slnečnému počasiu Expo sprevádzajú prísne pandemické opatrenia. Ich súčasťou je nosenia respirátorov nielen v interiéri, ale aj v exteriéri.