Herečka Liv Bielovič? To nie je len Druhá šanca!

Autor: ERIK KOLLÁRIK

Liv Bielovič je herečkou v podstate od detstva. Má za sebou medzinárodnú kariéru, na Slovensku si ju z ostatného času spájame predovšetkým zo seriálu Druhá šanca a šou Tvoja tvár znie povedome. V spolupráci s atraktívnou herečkou sme zostavili životopis z najzásadnejších momentov jej kariéry.

Herečka Lívia Liv Bielovič (1. marec 1983) patrí k najvšestrannejším umelcom Slovenskej a Českej republiky. Je známa predovšetkým dramatickými rolami komplikovaných, no silných a sebavedomých žien.

Svoj umelecký talent začala rozvíjať na popud rodinnej priateľky, českej herečky Libuši Šafránkovej. Pravidelne sa úspešne zúčastňovala prestížnej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín a už ako desaťročná debutovala v muzikálovom predstavení Zuzanky nie sú na predaj, v hlavnej úlohe Zuzanky.

Rodný Prešov opustila už ako štrnásťročná. Presťahovala sa do Bratislavy, kde začala štúdium hudobno – dramatického odboru Štátneho konzervatória. K tomuto obdobiu sa viaže aj jej prvá prvá profesionálna filmová skúsenosť v televíznej inscenácii s názvom Peniaze, alebo život.

Výrazným medzníkom jej kariéry bola hlavná úloha riaditeľky nemocnice Adely Tibenskej v seriáli Druhá šanca, ktorý trhal rekordy sledovanosti. Súbežne so seriálom účinkovala aj v zábavnej šou Tvoja tvár znie povedome. Po tom, čo tu predviedla nevšedný spevácky a tanečný výkon, si začala budovať aj muzikantskú kariéru.

Účinkovala v mnohých úspešných filmoch ako Metanol, Ten, kdo tě miloval, Les mŕtvych, či Perinbaba a dva svety. Kriminálnu drámu Metanol v ktorom stvárňovala ukrajinskú mafiánku Svetlanu Sýkorovú, nominovali v roku 2018 v kategórii Najlepší televízny film, na cenu Český lev.

V tom istom roku začala natáčať s francúzskym režisérom Jérôme Cornuau životopisný film o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi s názvom Generál. Pre nedostatok financií je jeho dokončenie zatiaľ v nedohľadne. „Je mi to veľmi ľúto. Stvárňujem tu nádhernú charakterovú rolu Štefánikovej matky Albertíny,“ vyjadrila sa v jednom z rozhovorov Liv Bielovič.

Za zmienku určite stojí aj americký seriál 12 Monkeys v ktorom herečka rozprávala po francúzsky. Celkovo ovláda päť jazykov, – anglicky, francúzsky, taliansky, španielsky a česky. „Cudzie jazyky som sa začala učiť už ako školáčka. Od detstva som totiž túžila cestovať a spoznávať nové krajiny a kultúry,“ vysvetľuje. Lívia je tiež vyhľadávanou dabingovou herečkou. Jej hlasom na Slovensku rozprávala Lady Gaga vo filme Zrodila sa hviezda, či Whitney Houston vo filme Príbeh hviezdy. Pravidelne tiež dabuje Emily Blunt, Megan Fox, Evu Green, Zoe Saldana, Michelle Rodriguez, Emmy Rossum, alebo Jenny McCarthy.

V roku 2020 dostala ponuku byť porotkyňou medzinárodného filmového festivalu, kde usadla vedľa rešpektovaných filmárov na čele s Agnieszkou Holland.

Ďalšou pozoruhodnou skutočnosťou kariéry Liv Bielovič, je aj jej pôsobenie v divadle. Pre nesporný talent ju Stanislav Štepka do svojho Radošínskeho naivného divadla prijímal už počas štúdia druhého ročníka VŠMU. Počas dvoch sezón spolupráce, s nimi precestovala aj hodný kus Kanady, kde tamojším Slovákom predviedli niekoľko predstavení.

Po úspechu u Radošincov dostala Lívia ponuku z našej prvej scény, Slovenského národného divadla. Na dosky, ktoré znamenajú svet vstúpila naozaj veľkolepo. Režisér Roman Polák ju obsadil do predstavenia Popol a vášeň, kde si zahrala po boku Martina Hubu, Dušana Jamricha, či Evy Krížikovej. „Úlohu pani Evičky potom zdedila moja profesorka z VŠMU Božidara Turzonovová. Bolo to krásne obdobie, no po desiatich rokoch som sa rozhodla odísť. Chcela som sa posunúť ďalej, cestovať po svete a nabrať tam nové herecké skúsenosti,“ vysvetlila.

Pre bezprostrednú povahu a schopnosť improvizovať, účinkuje Liv Bielovič často v zábavných programoch. Nezabudnuteľná bola napríklad v šou Neskoro večer Petra Marcina, s ktorým predviedla bláznivú žiarlivú scénku v niekoľkých svetových jazykoch.

Liv patrí k našim najatraktívnejším herečkám, čo samozrejme neuniklo módnym tvorcom. Objavila sa tiež na prehliadkach módnych dizajnérov Ivana Marmare, Gabriela Giotto, Mola Design a Petra Pilařová.

Liv Bielovič žije po rozvode sama, vychováva jedinú dcéru Rebeku.