Publicista Erik Kollárik: Na zázrak nečakám

Neviem ako vy, ale ja strašne rád žijem, spievala v jednom zo svojich textov pani speváčka a moja dobrá priateľka Hana Zagorová. Fakt, že o nej už musíme hovoriť v minulom čase, ma napĺňa veľkým smútkom a bolesťou. Nebola to pre mňa len televízna hviezda, patrila do okruhu mojich najbližších ľudí. Neraz sme sa spolu bavili aj o tom, že ľudia sa neustále na niečo sťažujú a bez toho, aby sa o to nejakým spôsobom pričinili, čakajú na zázrak. Lenže život treba žiť a zázraku kráčať v ústrety. A nereptať na karty, ktoré nám osud rozdal. A už vôbec nie čakať na pomoc niekoho iného. Pre mňa je psychicky veľmi oslobodzujúce žiť s vedomím, že jediná ruka, ktorá mi pomôže, je tá moja. Od druhých môžeme čakať maximálne povzbudenie, empatiu, možno radu. Rozhodnutie kadiaľ ísť, je však už výlučne na nás.

Nepatrím k ľuďom, ktorí o svojich bolestiach, či životných eskapádach hovoria nahlas. Aj na sociálne siete sa snažím ´vešať´ len príjemné správy a zábery s fajn ľuďmi. Mnohí môj život vďaka práci v šoubiznise a komunikácii s celebritnými ľuďmi považujú za rozprávkový a ja ich v tom nechávam. A ak je zle, utešujem sa tým, že je to len preto, aby mohlo byť čoskoro lepšie. Aj, keď je to neraz veľmi ťažké, snažím sa premôcť a ku krajším zajtrajškom kráčam so vztýčenou hlavou. Hrdo. Slzy nikto nemá rád. Potešíte nimi len svojich neprajníkov.

Svojmu životu by som sa nechcel spreneveriť tým, že ho premrhám. Preto určite u mňa nehrozí, aby som pol dňa prespal v posteli. Keď už nič iné, aspoň si pustím krásnu muziku, prečítam peknú knihu, prípadne niekoho pozvem na karamelový veterník, alebo šampíčko.

Život sme sa naučili brať ako samozrejmosť a to je veľká chyba. Najväčší omyl. ´Život je všetkým čo máš, len v jednu chvíľu sviatočnú ho dostávaš,´odvolávam sa na ďalší kúsok textu, ktorý si napísala Hana Zagorová. Jeho hodnotu si bohužiaľ neraz uvedomíme až v konfrontácii s nejakou ľudskou bolesťou, či nedajbože stratou. Žite tu a teraz. Nájdite si čas na ľudí, ktorých milujete, aby ste spolu zdieľali čo najviac spoločných zážitkov. Tie jediné vám nikto nevezme. Neobetujte prítomnosť pre nejakú oslnivú, no virtuálnu budúcnosť, ktorá sa možno nikdy nezrealizuje. Nemrhajte prítomnosťou, pretože práve dnes, práve v tejto chvíli môžete stretnúť niekoho úžasného, ktorý vás nejakým spôsobom ovplyvní a stúpi do vášho života.

Výhovorky ako teraz nemám dobré obdobie, dnes nemám dobrý deň a zajtra bude lepšie, sú len zbytočnými slovami do vetra. Ostatné dva roky som prepásol letné dovolenky s mojimi neterkami. Prichádzajú k nám len raz do roka a ja som na ne nemal čas. Nechal som sa ukecať a pracoval som. Baby sa so mnou chceli hrať a ja som im musel povedať, že na ne nemám čas. Inými slovami povedané, zážitky s nimi, ktoré ma mohli sprevádzať do konca života, som vymenil za prácu. Vyhovárať sa na okolnosti, ktoré ma k tomu prinútili, je alibizmus. Nemal som to spraviť a ja viem, že to už nikdy nespravím. Prajem vám zo srdca krásny, zdravý rok a fajn ľudí v ňom. Pretože nový rok bude lepší a krajší len vtedy, keď sa obklopíme ľuďmi s ktorými si navzájom môžeme odovzdať niečo pekné. Pretože nie nový rok musí byť lepší, ale ľudia.