ABBORN – dokonalá ilúzia švédskej štvorice

Švédska skupina ABBA nemala dlhú kariéru, napriek tomu patrí k najpredávanejším formáciám sveta. Do povedomia sa dostali v roku 1974, potom ako sa so skladbou Waterloo stali víťazmi 19. ročníka súťaže Eurovision Song Contest. Posledné spoločné vystúpenie absolvovali o osem rokov neskôr, 11. decembra 1982 v britskom televíznom programe The Late, Late Breakfast Show. V priamom prenose zo Štokholmu zahrali skladbu The Day Before You Came. Zaujímavé je, že svoj definitívny odchod zo scény nikdy oficiálne neohlásili.

Nezlomili ich

Keďže ich popularita neklesala ani po desaťročiach pauzy, v pravidelných intervaloch dostávali ponuky na comeback podmienené závratnými sumami peňazí. Slávna štvorica na ne však tradične reagovala odmietavo, slovami, že chcú, aby si ich fanúšikovia na javisku pamätali mladých a v plnej sile.

Na verejnosti sa teda objavovali vždy len pri zvláštnych príležitostiach. Naposledy, keď prikývli na koncertné turné s názvom Voyage počas ktorého na javisku budú vystupovať ako avatary z ich najlepších časov. Aby koncerty vyzerali čo najvierohodnejšie, digitálne spracované postavy slávnej Abby na javisku sprevádzajú živí muzikanti. Šou mala premiéru 27. mája a úspešne pokračujú dodnes.

Dokonalá kópia

Nápadom na bizarnú koncertnú šnúru, sa začali promotéri zaoberať už v roku 2016. Vďaka najmodernejším technológiám dokážu preniesť divákov v čase až do 70. rokov minulého storočia. Všetci štyria členovia totiž každú jednu pieseň, ktorá na koncerte odznie, nahrávali v špeciálnych oblekoch na zachytávanie pohybu. Kým dospeli do zdarného konca, počas piatich týždňov snímalo ich pohyby a mimiku neuveriteľných stošesťdesiat kamier. Za technologickým riešením stojí spoločnosť Industrial Light & Magic, ktorú založil producent, režisér a filmový guru George Lucas. Ten stojí aj za populárnou filmovou sériou Star Wars.

Abborn na ťahu

Ďalšia možnosť ako si užiť nestarnúce hity skupiny Abba, je zájsť si na jeden z koncertov skupiny Abborn, ktorá je ich pozoruhodnou vizuálnou aj speváckou kópiou. V Abba tribut biznise fungujú už pätnásť rokov a sú vlastníkmi právnej ochrany originálnej produkcie. Do dnešného dňa si ich na viac ako piatich tisíckach koncertov po celej Európe vychutnalo viac ako tri milióny divákov.

O ich kvalitnom prevedení svedčí aj fakt, že ako jediná Abba revival skupina z Európy, účinkovala aj na prestížnom medzinárodnom festivale RETROBEST 2016, ktorý sa konal v Estónsku. Na jednom pódiu sa tu objavili aj s ďalšími hviezdami ako Boney – M, DJ Bobo, Jason Donovan, Thomas Anders, či skupina Ace of Base.

Ich deväťdesiat minútovú svetelnú a hudobnú šou, si po turné v Estónsku, Španielsku, či Francúzsku môžu konečne 17. septembra vychutnať aj našinci. Najnovšie sa totiž objavia celkom blízko, v krásnom prostredí zámku Kittsee, v Rakúsku.

Tentoraz bude podujatie prebiehať až do ranných hodín. Jeho súčasťou bude aj ochutnávka rakúskych špecialít a lahodných vín z oblasti Burgenland.

Bude to zážitok

Základné kvarteto Abborn, dopĺňa basová gitara a bicie, vďaka čomu hrajú na živo bez akýchkoľvek hudobných podkladov. Šesť autentických speváckych vokálov, perfektná choreografia a originálne kostýmy umocňujú fantastický zážitok z vystúpenia tejto vernej ilúzie najväčšej švédskej legendy.

Po skončení koncertu pokračuje afterparty DJ SoundTonic. Je typom DJ-a, ktorý preferuje akčný tanečný štýl, známy aj ako vocal a progressive house. Pôsobil v Taliansku (Marotta), či vo Švajčiarsku ako rezidentný DJ na prestížnych letných a zimných podujatiach. V roku 2011 predstavil svoje schopnosti mixovania hudby na Maldivách a o rok neskôr prišiel na rad projekt Soundtonic. V súčasnosti pracuje na nových hudobných projektoch, medzinárodných hudobných turné a živých vystúpeniach po celom svete.

Ak si nechcete nechať ujsť toto zaujímavé prepojenie dvoch hudobných svetov, lístky na spoločnú šou Abborn a DJ-a, ktorý si necháva hovoriť SoundTonic, lístky sú už v predaji. Takže 17. septembra sa vidíme na zámku v Kittsee.

https://www.facebook.com/events/1065807360699687