Spa Aphrodite, kúpele spojené s históriou a luxusom

Kúpele Spa Aphrodite neustále dokazujú, že sú jednotkou na slovenskom trhu.
Kúpele Spa Aphrodite neustále dokazujú, že sú jednotkou na slovenskom trhu.

Nedávno si celý svet pripomenul osemdesiate výročie atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Pri tejto príležitosti usporiadali vo vychýrených kúpeľoch Spa Aphrodite v Rajeckých Tepliciach rekonštrukciu celej odvážnej akcie, ktorú spáchali dvaja atentátnici Ján Kubiš a Jozef Gabčík.

Zorganizovali sme to hneď z niekoľkých dôvodov. Jozef Gabčík bol rodákom z Rajeckých Teplíc a v trezore hotela Veľká Fatra, kde je dnes Cabaret Aphrodite, na jeseň v roku 1938, tajne ukrývali pred agentmi Nemeckej ríše korunovačné klenoty českých kráľov,“ dozvedeli sme sa z prostredia kúpeľov.

Zopakovaná história

Rekonštrukcia pritom pôsobila veľmi autenticky. Nacvičili ju herci z pruského divadla Hugo, pričom použili originálne uniformy a auto s nacistickým znakom na vlajke. Okrem významných VIP hostí kúpeľov, si predstavenie pozrelo aj takmer šesťsto žiakov a obyvateľov Rajeckých Teplíc.

Samotný atentát na Reinharda Heydricha mal krycí názov operácia Anthropoid. 27. mája 1942 o 10:30 sa Heydrich viezol zo svojho sídla na zámku v Panenských Břežanoch na Hradčany. Gabčík a Kubiš čakali na Kirchmayerovej ulici pri zastávke električiek. Nastala chvíľa a… Gabčík s Kubišom si odkladajú bicykle, pripravujú sa do pozícií. Po Kirchmayerovej ulici prichádza auto s Heydrichom, kabriolet bez pancierovania. Gabčík vstupuje do cesty, no samopal nevystrelil. Zasekol sa pre spriečené strelivo. Šofér a Heydrich kričia po Gabčíkovi. Kubiš teda vyberá bombu a hádže ju smerom k vozidlu. Výbušnina exploduje, Kubiš, zakrývajúc si poranenú tvár, uteká z miesta smerom k bicyklu, berie ho a uniká. Heydrichov šofér prenasleduje Gabčíka. Na mieste zostáva vo vozidle zvíjajúci sa Heydrich, ktorý o niekoľko dní zomiera na následky zranení.

České klenoty na Slovensku

Vráťme sa však do roku 1938 a legende o českých korunovačných klenotoch. Pred agentmi Nemeckej ríše a hroziace bombardovanie Prahy počas sporu o Sudety, prikázal prezident Eduard Beneš klenoty odviezť na tajné miesto. Svätováclavskú korunu, žezlo, jablko, kríž, rúcho, meč a ďalšie zlaté cennosti odviezli z Prahy 19. septembra 1938 na dvoch veľkých autách. Nasledujúci deň už boli klenoty v Žiline, kde ich prevzal František Koupil, prednosta filiálky Národnej banky československej v Žiline. Odtiaľ ich presunuli a ukryli do trezoru vtedajšieho hotela Veľká Fatra v Rajeckých Tepliciach.

Kliatba sa naplnila

O tejto prísne utajenej akcii vedeli iba v prezidentskej kancelárii a v najvyššom vedení banky. Väčšina Slovákov a Čechov dodnes netuší, že český národný poklad niekedy opustil Pražský hrad. Nehovoriac o tom, že sa ocitol na určitý čas práve v kúpeľoch v Rajeckých Tepliciach.

Po tom, čo v Žiline podpísali dohodu, ktorá následne zapríčiní rozpad Československa na Protektorát Čechy a Morava a Slovenský štát, česká vláda okamžite reaguje stiahnutím korunovačných klenotov späť na Pražský hrad do kancelárie prezidenta. Píše sa rok 1941, sme na Pražskom hrade a prezident Emil Hácha odovzdal do rúk 3. najmocnejšieho muža Nemecka, Reinharda Heydricha, české korunovačné klenoty.

Heydrich opantaný mocou sa neudrží, v nestráženej chvíli neodolá pokušeniu a nasadí si korunu na hlavu. Legenda hovorí, že tento okamih Heydrichovej spupnosti sa mu stal osudným. Naplnili sa slová kliatby. Ten, kto si neoprávnene nasadí korunu, do roka umrie neprirodzenou smrťou. Traduje sa, že vzápätí po sebe korunu nasadil aj svojmu synovi, ktorého stihlo rovnaké nešťastie.

Európska úroveň kúpeľov

Zaujímavé je, že pozoruhodne kvalitnú repliku korunovačných klenotov dodnes v kúpeľoch majú a návštevníci si ich môžu na požiadanie prehliadnuť. Do Spa Aphrodite však hostia cestujú najmä za kúpeľnou liečbou a relaxom. „Už viac ako dvadsať rokov sa snažíme klientom priniesť v tomto smere špičkovú európsku úroveň,“ zaznelo aj na otvorení letnej kúpeľnej sezóny za účasti mnohých významných ľudí. Slávnostnú akciu tradične moderoval Štefan Skrúcaný. Hlavnou speváckou hviezdou bola šarmantná česká speváčka Kateřina Mátlová, známa aj ako hlavná zboristka slávneho DJ Boba.   

Okrem neho si otvorenie nenechali ujsť herečka Karin Haydu, niekdajšia Miss Silvia Lakatošová, americký olympijský víťaz v tenise Mike Bryan, či speváčka Kateřina Mátlová. Hosťom sa popritom celý čas venoval sám viceprezident kúpeľov Spa Aphrodite, Zdenko Miškolci.

Spolu so svojim otcom, prezidentom kúpeľov a hlavným investorom, sa pri niekdajšej rekonštrukcii tohto miesta inšpirovali antikou. „V antike boli kúpele a ich liečivé sily považované za dar bohov,“ objasnil nám svoj zámer. 

Kúpele sú prioritne určené na pomoc ľuďom pri problémoch s pohybovým ústrojenstvom. Na moderné rehabilitačné zariadenie Spa Rehab Clinic so špičkovou diagnostikou, už nedá dopustiť mnoho ľudí celého sveta. Ku kvalitnému saunovému svetu, či wellness im pribudla novinka na posilnenie liečebného segmentu pod názvom Hammam. Ide o tradičný rituál tureckej masáže počas ktorého sa z tela odplavujú negatívne emócie. „Výsledky a vysoká návštevnosť kúpeľov, nás veľmi tešia. Aj to je znak toho, že služby, ktoré ponúkame sú naozaj na veľmi vysokej úrovni,“ uzatvára Miškolci debatu.

Z akcie v kúpeľoch vytvorili aj pôsobivé video