M. Harich a Julay: Na vojnu zareagovali piesňou

Martin Harich

Piesňou ´Milenci bôľu´ vyjadrujeme našu vieru v mier,“ vyznávajú sa speváci Martin Harich a Julay k ukrajinsko slovenskej verzii zhudobnenej básne bojovníka proti fašizmu Karola Pajera

Ukrajinská speváčka Julay žijúca v Prahe a slovenský spevák Martin Harich vydávajú spoločnú pieseň s názvom Milenci bôľu. Mimoriadne emocionálnu skladbu naspievali dvojjazyčne, ukrajinsky a slovensky. Vzhľadom na vojnové obdobie v ktorom sa nachádzame, má silnú výpovednú hodnotu. 

Pôvodná slovenská verzia piesne v podaní Martina Haricha, vyšla už vlani, pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania a pochádza z albumu zhudobnených básní povstaleckého bojovníka za mier Karola Pajera.

Spoločné dueto vzniklo na popud speváčky Julay. „Oslovila ma ešte predtým ako situácia na Ukrajine vyústila do toho, čím v súčasnosti žije celý svet. Je až mrazivé, ako texty Karola Pajera vystihujú dnešnú situáciu,“ opisuje svoje emócie Martin Harich a pokračuje. „Keďže Julay pochádza z Ukrajiny, skladba Milenci bôľu bola pre nás oboch jednoznačnou voľbou. Veľmi som nad tým nepremýšľal a rovno chytil gitaru,“ prezrádza ďalej.

Julay sa do Česka presťahovala už ako sedemročná. Podľa vlastných slov ho považuje za svoj domov, no ku krajine, kde sa narodila, prechováva rovnako vrúcny vzťah. „Tragická vojnová situácia ma zasahuje hlavne tým, že na Ukrajine mám stále otca a ďalšiu časť rodiny. Prostredníctvom tejto piesne by som im a všetkým ostatným statočným ľuďom, ktorí tam prežívajú každodenné hrôzy, chcela poslať silu a nádej. Nádej na to, že zas príde deň, keď nezaznejú sirény. Nádej na deň, keď okolo žiadneho domu neprejdú vojaci. Nádej na ráno, keď namiesto dymu z bômb, ľudia uvidia žiariace slnko. Silu na to, bojovať za našu krajinu a slobodu. Silu na to, nikdy sa nevzdať. Silu, nikdy nepodľahnúť. Vieru v mier,“ opisuje svoje vrúcne priania mladá speváčka. „Rada by som tiež zmienila, že si vážim a obdivujem solidaritu Slovákov, Čechov a celého sveta. Vďaka vám. Cítim ju na každom kroku,“ dodala.

Na skladbu Milenci bôľu, ktorá sa v Ukrajine prezentuje pod názvom коханці болю, dvojica nahrala aj pôsobivý videoklip, ktorý sa na portáli youtube teší obrovskému záujmu fanúšikov.