Babička z thajskej vývarovne ovenčená Michelinom

Jay Fai, kuchárka z thajskej vývarovne získala dva roky po sebe prestížnu Michallinovskú hviezdu
Jay Fai, kuchárka z thajskej vývarovne získala dva roky po sebe prestížnu Michallinovskú hviezdu

Hlavné mesto Thajska Bangkok, má pri fascinujúcich budhistických chrámoch, kráľovskom paláci, či plávajúcich trhoch ďalšiu atrakciu, ktorú nenájdete nikde inde vo svete. Od roku 2017 vedú kroky turistov pri návšteve tejto rušnej metropoly aj do historickej štvrte Samran Rat, kde v nenápadnej uličke Mahachai Road, sídli ešte nenápadnejšia vývarovňa thajských špecialít. V Bangkoku takých nájdete stovky, táto je však výnimočná tým, že dva roky po sebe získala najprestížnejšie ocenenie pre gurmánsku špecialitu, Michelinskú hviezdu.

Babičkine krabie omelety

Samotný fakt, že ju odborníci tentoraz neudelili žiadnej luxusnej reštaurácii, ale pouličnej vývarovni, spôsobil doslova celosvetový rozruch. Môžu za to krabie omelety, ktoré tu pripravuje sedemdesiatšesť ročná kuchárka Supinya Junsuta. Odvtedy, čo získala celosvetovú prestíž, vystupuje pod menom Jay Fai a podnik s rýchlym občerstvením, ktorý začala prevádzkovať už začiatkom osemdesiatych rokov, pomenovali po nej. Napriek veku je dodnes úctyhodnou workoholičkou. Do roku 2018 pracovala podľa vlastných slov neustále a až po prestížnom ocenení si dopriala v týždni jeden deň voľna. Po tom, čo sa jej minulý rok narodilo vnúča, zvoľnila tempo a aby mala čas sa mu venovať, pracuje „len“ päť dní do týždňa. Útla dáma v babičkovskom veku vo svojom podniku stojí neustále na nohách, aby dohliadala na správnu teplotu rozpálených grilov na drevené uhlie, na ktorých zhotovuje svoje vychýrené thajské špeciality. Oblečenú v typickej čiernej zástere, čiapke a aby si chránila pred žiarom ohňa oči aj v lyžiarskych okuliaroch, si ju tu bežne fotia návštevníci vývarovne, či bežní turisti z ulice. Jai Fay už totiž nie je len kuchárka. Odkedy o jej živote a kuchárskej kariére vznikol film, stala sa obletovanou celebritou.

Popularita ako prekliatie

Je skutočným zážitkom sledovať, ako Jay Fai pripravuje svoje jedlá. Samozrejme, z ponuky jedálneho lístka je najviac žiadaná jej Michelinovou hviezdou ovenčená krabia omeleta. Zaujímalo nás, ako je možné, že kúsky sladkého kraba sa jej na tanieri nerozpadnú. V nadýchanom hnedo zlatom zvinutom burrite, ich podľa slov špecialistky pokope drží správny pomer vajec. Obrovský záujem o jedlá Jay Fai samozrejme lichotia, no priznala sa, že svoju popularitu zároveň vníma ako prekliatie. „Keď mi koncom roka 2017 oznámili, že získam hviezdu, veľmi som tomu neverila. Veď u nás jedlá podávame v plastových miskách. Takéto ceny patria skôr do drahých luxusných reštaurácii,“ zauvažovala pred nami a pokračuje. „Samozrejme ma ocenenie potešilo, no povedala som im, že som v reštaurácii príliš zaneprázdnená na to, aby som sa osobne zúčastnila na slávnostnom ceremoniáli. Potom mi zatelefonovali ešte raz, tak som tam teda išla,“ prezradila nám.

Cenu chcela vrátiť

So slávou, ktorú si v súčasnosti užíva, musí znášať aj množstvo nepríjemných peripetií. „Denne je tu tak dlhý rad zákazníkov, že nie je v ľudských silách ich obslúžiť. Navyše chcú nielen moje jedlo, ale aj môj čas. Nevadí, keď si ma fotografujú, alebo filmujú, ale chcú so mnou aj komunikovať. A to veľmi nemôžem. Musím sa sústrediť na svoju prácu,“ vysvetlila nám usmievajúc sa spoza svojich neodmysliteľných okuliarov, pričom jej z tváre stekal pot. Tri mesiace po získaní ceny ju v nádeji, že sa toto „peklo“ skončí, chcela vrátiť. „Na dav ľudí, ktorý tu neustále je, sa sťažujú už aj okolité podniky, pretože po sebe zanechávajú neporiadok,“ prehodí nešťastne. Aby mala pre svoju prácu čo najvyšší komfort, jej dcéra Jaya Faia Yuwadee Junsuta, dala vo svojom niekdajšom zamestnaní výpoveď a začala na plný úväzok pracovať pre svoju mamu. Na starosti má nielen marketing vychýreného podniku, ale organizuje aj zákazníkov a prijíma objednávky.