Kráľovičová a Valentová: Priateľky herečky sa pobrali na večnosť spolu

Text: ERIK KOLLÁRIK

Foto: ANTON ŠMOTLÁK st.

Boli si blízke priateľky, mali spoločnú šatňu a keď koncom minulého roka opustili pozemský svet, ich kondolenčné knihy v Slovenskom národnom divadle umiestnili vedľa seba. Reč je o brilantných herečkách Márii Kráľovičovej a Soni Valentovej. V archíve fotografa Antona Šmotláka sme našli hneď niekoľko vzácnych záberov, týchto veľkých dám slovenského divadelného umenia. Na javisku našej prvej scény sa často objavovali aj vďaka manželovi Soni Valentovej, pánovi režisérovi Pavlovi Hasprovi. Pre ilustráciu prikladáme jeden z nich, zo slávnej inscenácie Margaret zo zámku, ktorá sa v Slovenskom národnom divadle uvádzala v polovici sedemdesiatych rokov. Pre veľký úspech ju neskôr uviedli aj ako televíznu inscenáciu.

Konkurentka Milka

Soňa Valentová bola vtedy jednou z najpôvabnejších herečiek, na ktorú manžel ako mnohokrát počas svojho života sama priznala, neskutočne žiarlil. Krásou sa jej vtedy vyrovnala snáď len Emília Vášáryová. „Niektorí nadbiehali jej, niektorí mne. Môj manžel sa išiel od žiarlivosti aj zblázniť. S odstupom času sa mu ani nečudujem,“ zamyslela sa kedysi Soňa s miernym úsmevom. V hereckých kuloároch je dodnes verejným tajomstvom jej románik s Jozefom Adamovičom, v tom čase manželom Božidary Turzonovovej. Keď sme sa jej na to spýtali, len mávla rukou. „To bolo len platonické,“ zahmlievala a reč zvrtla na iné tajomstvo divadelnej kuchyne. „Gustáv Valach zas preukazoval viac priazne Milke a mňa preto nemal veľmi rád. Ale, keď už bol naozaj chorý, bola som ho navštíviť a všetko sa urovnalo,“ tvrdí.

Nepripadala si pekná

Unesený z krásy Soni Valentovej bol kedysi aj niekdajší prezident Václav Havel. Sám sa herečke zdôveril, že jej fotografiu vytrhnutú z časopisu, mal vylepenú na svojej skrinke počas jeho väzobného stíhania. „Ja som si v tej dobe vôbec neuvedomovala, ako som pôsobila na mužov. Len som pracovala a pracovala. Navyše som mala pocit menejcennosti. Vôbec som si nepripadala atraktívna. Prekážali mi silno kučeravé vlasy, takže som si ich narovnávala a nebola som spokojná ani so svojou tvárou. Chcela som ju mať oblú ako slovanské krásavice. Namiesto toho som mala Tatarské, ostro rezané sánky. Páčili sa mi len moje oči. Ale aj tie podľa niektorých boli veľmi smutné,“ zaskočila nás sebakritickosťou. Neskôr sa na seba pozerala inak. „Veď vnútro je podstatné. Nie krásny, no duševné prázdny a namyslený človek. Poznám dievčatá, ktoré nemôžu otvoriť ani pusinku. Len byť na obrázku,“ zhodnotila nahlas.

Spojila ich kríza

Soňa Valentová sa s Pavlom Hasprom zoznámila ešte počas štúdia na VŠMU, keď sa išla pozrieť na jedno z jeho predstavení. „Nesmierne som ho obdivovala a uctievala. Neskôr sa do toho zamiešala aj láska. Obaja sme v tom čase prežívali krízu vo vzťahu a keď som videla, že sa mi dvorí, povedala som si, že snáď bude dospelý muž vedľa mňa rozumnejší ako moje študentské lásky,“ vysvetlila prečo sa zaplietla so ženatým, podstatne starším mužom. Pavol Haspra tvoril vtedy pár s herečkou Vierou Strniskovou s ktorou splodil dcéru Janu. Tá po rozvode rodičov prijala priezvisko matky, Strnisková. Valentová kritiku, že rozbila manželstvo Haspru a Strniskovej zmietla vždy pod koberec. „Ich vzťah bol v tom čase už nefunkčný. Rozišli by sa aj bezo mňa,“ obhajovala saHoci Haspra striehol na každého chlapa, ktorý sa na ňu čo i len pousmial, paradoxne jej zvodné krivky on sám ukazoval vo svojich dielach. Iste si spomeniete na film Zločin a pokánie, kde sa umývala v sude do pol pása nahá. Nič nenamietal ani proti tomu, keď ju režisér Otakar Vávra obsadil do filmu, Kladivo na čarodejnice, kde ju mučili nahú.

Neboli anjeli

Herečka tvrdí, že nebyť žiarlivostných scén, považovala by svoje manželstvo za ideálne. „Bola som šťastná vedľa svojho muža a vďačná, že môžem účinkovať v jeho hrách. A to aj napriek tomu, že keď niečo nefungovalo ako si predstavoval, zlízla som si to aj za iných hercov,“ spomína. Neustále výčitky a podozrievanie z nevery, pre ktoré herečka preplakala nejednu noc vyriešila svojským spôsobom. Jedného dňa Soni praskli nervy a partnerovi na rovinu povedala, že ak sa niečo udialo, tak len preto, že ju k tomu dohnal svojou žiarlivosťou. Či sa s nejakým mužom herečka naozaj zaplietla, prezrádzať nechce. „Máme sklon k hriechu, nie sme predsa anjeli, ale všetko nebudem prezrádzať. Každopádne manžel potom zmúdrel a my sme žili až do jeho smrti krásne a verne,“ prezrádza. Láska, ktorú kedysi v hereckých kruhoch považovali za vypočítavosť začínajúcej herečky skončilo tridsaťosem ročným manželstvom, ktoré v roku 2004 preťala až režisérova smrť.

Exit mobile version