Muzikálový festival Jozefa Bednárika: Barták oslavoval, na Patejdla spomínali s úsmevom

Na letnej slovensko českej festivalovej mape zastáva Muzikálový festival Jozefa Bednárika svoje miesto už dlhých sedemnásť rokov.

Milovníci klenutých melódií a veľkých hlasov našli na Terase muzikálovej slávy kúpeľov Brusno, kde sa dnes už legendárne podujatie pravidelne koná, opäť výber najlepších diel nášho hudobného teritória.

Piatkajší večer organizátori na čele s Jánom Kubišom venovali spomienkovému koncertu na muzikanta Vaša Patejdla. Nazvali ho príznačne Zvláštny smútok víťazov, podľa jednej z jeho najpozoruhodnejších skladieb. Napriek tomu, že sa konal pri príležitosti prvého výročia Patejdlovej smrti, smútok na javisku nahradili silné emócie a radosť z piesní, ktoré nám tu legendárny muzikant a spevák zanechal.

V sprievode Vašovej kapely si prostredníctvom jeho hitov na neho zaspomínala Andrea Zimányová, Leona Machálková, Tereza Králiková, Martin Vetrák a špeciálne aj syn legendy Robo Patejdl. „Niektoré veci sú ťažšie, ale s otcovou výbornou kapelou som to zvládol a spievalo sa mi dobre,“ vyjadril sa bezprostredne po vystúpení Robo.

Z Prahy na festival do Brusna merala cestu aj Miluška Patejdlová, vdova po Vašovi. Bála sa, že pri spomínaní na nebohého manžela prepadne plaču, no hoci sa jej na javisku lámal hlas, napokon situáciu ustála a spomínala aj na úsmevné situácie, ktoré s ním zažila. „Keď to Vašo videl, stopercentne sa usmieval. Bála som sa, že to nedám, že neprídem, ale všetci ma podporovali. Hovorili, že je to pre Vaša, tak teda pre Vaša som prišla a som veľmi rada,“ vyznala sa.

Na javisku tiež prezradila, že po mimoriadne aktívnom Vašovi v štúdiu ostalo niekoľko nevydaných skladieb. „Jednu z nich napísal špeciálne pre mňa. Prial si, aby bola vydaná, tak som mu sľúbila, že sa o to postarám. Zatiaľ ale na to nemám silu,“ priznala pokorne.

Veľmi vzácnou výsadou Muzikálového festivalu Jozefa Bednárika je príležitosť prezentácie mladých talentov. Tradíciu organizátori neporušili ani tentoraz. V samostatnom šansónovom programe sa tu pod vedením speváčky a pedagogičky Terezy Králikovej predviedli študenti Štátneho konzervatória v Banskej Bystrici.

Na festivalovom pódiu zazneli aj piesne slovenského muzikálu Povolanie Pápež, ktorý Nitrianske divadlo Andreja Bagara uviedlo prvýkrát v roku 2016. Na libreto Dana Heviera ho skomponoval Gabo Dušík. Hlavnú postavu Jána Pavla II. tu excelentne stvárnil Jan Gallovič.

Samozrejmou súčasťou programu, je tiež Slávnostná ceremónia venovaná oceňovaniu významných osobností. Tentoraz si cenu Brusnianska brusnica vzácnou zhodou okolností odniesli obaja autori muzikálu Povolanie Pápež Gabo Dušík a Dano Hevier. Hoci Ján Kubiš mená laureátov cien do poslednej chvíle tají, Hevier priznal, že s tým tak trochu počítal. „Keď mi pán Kubiš trikrát v krátkom čase pripomenul, že si mám vziať aj sako, už som niečo tušil,“ prehodil spokojne libretista, básnik a autor obrovského množstva piesňových textov.

Podľa vlastných slov sa však ešte viac tešil z brusnice, ktorú získal jeho kolega a priateľ Gabo Dušík. Registrujeme ho nielen ako autora muzikálov, ale zaslúžil sa aj o vznik legendárnej skupiny Gravis a autora mnohých hitov pre Mariku Gombitovú, Sonyu, Marcela Palondera, či Katarínu Hasprovú.

Muzikále tvorím takmer dvadsať rokov, takže mi to padlo veľmi dobre. Som absolútne sám zo seba dojatý. Najdôležitejší je pre mňa ale divák, ktorý si kúpi lístok do divadla. Bez neho by som nemohol fungovať,“ zhodnotil Gabo Dušík.

Tabuľu slávy si zas vyslúžil český hitmaker a muzikálový producent František Janeček. Pre zdravotné problémy a horúce počasie, ktoré majstrovi neprospievajú, do Brusna neprišiel a poďakoval za ňu sprostredkovane.

Pozornosti organizátorov festivalu neunikli ani sedemdesiate narodeniny českého výrobcu hitov Zdenka Bartáka. „Tak ako je u nás pri podobných príležitostiach zvykom, oslávili sme ich, ako inak, veľkolepým koncertom, ktorý sme nazvali Všechno jak má být. Najväčšie Zdenkove hity a muzikálové melódie mu zaspievali tí najlepší, ktorých máme. Marián Vojtko, Martin Chodúr, či Ján Babjak,“ prezrádza organizátor Ján Kubiš.

Pre mňa bola česť spievať piesne priamo ich autorovi k narodeninám. Mne pán Barták na telo vybral Sen kovbojů zo seriálu Zdivočelá země a krásnu gospelovú pieseň Svým láskám stloukám kříž, ktorú kedysi napísal pre Karla Gotta,“ pochvaľoval si Martin Chodúr.

Nadšenie napokon neskrýval ani samotný Zdeněk Barták. „Ťažko hodnotiť samého seba, ale myslím si, že moje piesne hovoria za seba samé. Mnohé sa podarili a prežili celé desaťročia. Som šťastný, že som od pána Boha dostal talent písať skladby, ktoré si ľudia pamätajú a majú radi,“ zauvažoval Barták nahlas.

Po skončení festivalu šéf Ján Kubiš avizoval pre oslávenca veľkú VIP narodeninovú party. Prekvapením však bolo, že na ňu napokon pozval aj divákov, ktorí sa tu mohli stretnúť a pozhovárať so všetkými účinkujúcimi a majstrovi Bartákovi zablahoželať aj osobne.

Počas programu, ktorým sprevádzali Milan Sedláček a Rado Kuric vzniklo tiež niekoľko vtipných a nečakaných momentov. V jeden moment sa napríklad na javisku objavil český herec Pavel Nový, ktorý na festival pricestoval ako divák. S Radom Kuricom si pred prekvapenými divákmi zanôtili skladbu S tebou mě baví svět, má sladká Emčo.