Smutný rozvod Spievanky a Zahrajka

Rozvod v Spievankove

Keď sme pred rokmi predstavovali vtedy nový projekt pre deti s milým názvom Spievankovo, hlavní predstavitelia Mária Podhradská a Richard Čanaky nám vysvetlili svoju hlavnú ideu. Spievanka a Zahrajko, ktorých na javisku predstavujú, učia deti prostredníctvom piesní základy slušného správania. Všetko nasvedčuje tomu, že teraz by podobnú lekciu potrebovali oni sami. Ich škriepky o peniaze a kompetencie v súčasnosti naberajú na intenzite a nemajú konca. Po tom, čo PLUS 7 DNÍ zverejnilo otvorenú spoveď Čanakyho o spolupráci a praktikách jeho pravdepodobne už bývalej priateľky Márie „Spievanky“ Podhradskej, ostro sa proti jeho tvrdeniam ohradila. „Je to len ohováranie a vydieranie,“ zmietla ich zo stola.

Začalo to nevinne

Svoju dnes ikonickú značku Spievankovo začali budovať nenápadne, spočiatku len ako nadšenci bez vidiny obrovského zisku. K samotného nápadu ich priviedla manželka Richarda Čanakyho. „Čanakyovci sú krstní rodičia nášho prvého syna Maťka. Raz sme boli u nich na návšteve a Riškova žena navrhla, aby sme skúsili niečo nahrať, pretože jej vtedy dvojročnej dcérke Anetke nemá čo púšťať. Tak sme to urobili a vydavateľstvo Lux, pre ktoré sme predtým nahrávali kresťanské piesne nám to vydalo v náklade päťsto kusov. Aj, keď sa to predávalo len v ich obchodoch, okamžite sa pod tým zľahla zem. Rovnako dopadli všetky reedície,“ spomína speváčka na absolútne začiatky.

Obdobná situácia nastala aj pri verejnej prezentácii pesničiek. „Vôbec nás nenapadlo, že by sme s tým mohli vystupovať, preto, keď nám zavolali z jedného materského centra, či by sme k nim neprišli, zaskočilo nás to,“ hovorí Mária. O veľkom úspechu sa čoskoro dozvedeli z ďalších materských centier, takže usporiadali malé turné. „To sme boli ešte Mária a Riško a vystupovali sme v civilnom oblečení. Spievanka a Zahrajko v kostýmoch prišli až neskôr, keď som si povedala, že by sme projektu mali dať nejakú formu. V tom čase sme už nemali ani jeden deň dovolenky, len na Vianoce. Bolo toho toľko, že sme sa museli vzdať zamestnania,“ vyjavila ďalej.

Zatienili aj Rytmusa

Počas viac ako dvadsaťročnej kariéry vydali množstvo cedečiek a devedečiek, ktorých predajom neraz zatienili celý šoubiznis na čele s Rytmusom, či IMT Smile. Verili si a priatelili sa tak veľmi, že na svoj mimoriadne výnosný biznis, ktorý manažoval manžel Márie Podhradskej, si medzi sebou nespravili žiadnu zmluvu. Ukázalo sa, že keby mali „na papieri“ dohodnuté finančné podmienky spolupráce, k ich rozkolu nemuselo vôbec prísť.

Jedného dňa pred siedmimi rokmi, pamätám si to dodnes, prišla Mária a oznámila mi, že mi už nebudú platiť nič. Vraj mi zle vypočítavali tretinu,“ zaspomínal si Čanaky na začiatok ich konca. Podľa vlastných slov to vnímal ako traumatizujúcu situáciu, pretože potreboval živiť svoju rodinu s tromi deťmi. Zariadil sa tak, že začal vystupovať aj sám ako Zahrajko. Mal na to vraj ešte jeden dobrý dôvod. Spievanka Mária sa pre zdravotné problémy rozhodla spomaliť pracovné tempo.

Zázračný poklad

Veľkým prekvapením pre neho bol príchod alternantov Spievanky a Zahrajka. Najprv sa dohodli, že budú pokrývať hlavne východné Slovensko. „Neskôr som prišiel na to, že ich úlohou je postupne nás úplne nahradiť. Mária bez môjho súhlasu a poza môj chrbát zorganizovala turné Zázračný poklad, ktorým sa zároveň promovala tvár ,nového‘ Zahrajka. Dokonca sa už objavil aj na upútavkách premietaných v kine.

Richard sa teda rozhodol konať a išiel si zaregistrovať ochrannú známku Zahrajko. „No zistil som, že ma predbehli,“ hlesol. Napriek tomu tvrdí, že ho to v jeho aktivitách nezastaví. „Zahrajko nekončí, cestovanie za deťmi miluje a bude to robiť aj naďalej. Do novej spievankovskej knihy Albi zložil vyše 40 piesní,“ vyhlásil.

Konečne pravda

O krivdách, ktoré zažíval dlho mlčal, vraj preto, aby ochránil rozprávkovú krajinu, ktorú so Spievankou toľké roky budovali. Neprávosti, ktoré sa mu ale v projekte diali, už ale časom presiahli mieru únosnosti. „A teraz už naozaj potrebujem povedať pravdu. Postaviť sa za svoje dielo, vklady do Spievankova a brániť to, čo som za vyše dvadsať rokov vytvoril,“ zhodnotil priam revolučne a prešiel hneď k veci. „Mali sme veľmi odlišný prístup k financiám plynúcim zo Spievankova. Mária všetko, čo hradila, dávala do nákladov svojej firmy, ktorá všetko organizovala. Ja som za štúdiové nahrávania stoviek pesničiek, za nahrávania všetkých našich rozprávok, za postprodukčné štúdiové práce nikdy nič nechcel a bral som to automaticky ako svoj vklad. To sa týkalo aj nákupu drahej aparatúry, mikrofónov, štúdiových vecí, ktoré sa opotrebovávajú. Keď sa zlomil mikrofón, kúpil som ďalší. A vždy zo svojich honorárov. Kým Márii plynul príjem firmy, od ktorého ma na dlho odstavili a kde sa všetky investície zarátavali do nákladov. Keď vznikol nový vianočný program, všetky kulisy sa platili z honorárov z koncertov. Keď mi vyplatili decembrové koncerty pred niekoľkými rokmi, keď vianočný program vznikol, pýtal som sa, prečo som dostal tak málo peňazí, veď sme mali množstvo koncertov. Dostal som odpoveď, že nové kulisy boli veľmi drahé. Ale veď, vraj na rok akoby sme ich našli. Zase som bol ticho a stiahol sa. Veď áno, je to môj projekt. A proste, keď nie sú peniaze inde, dáme to z honorárov. Viac som to neriešil,“ povedal. Súčasnú finančnú situáciu v ktorej sa ocitol vníma kriticky. „Náhle sa nám zrútil existenčný štandard a mne sa doslova začali nočné mory a iné zdravotné problémy. Už to svedčí o tom, že finančné pomery v Spievankove neboli spravodlivé,“ prizvukuje opäť.

Vyplácali sme ho

Reakcia Spievanky Podhradskej nenechala na seba dlho čakať. Slová Zahrajka Čanakyho označila za jednostranné tvrdenie, polopravdy, poškodenie svojho mena, aj značky Spievankovo. „Jeho emócie nie sú založené na realite. Firmu sme založili dvaja. Ja a môj manžel. Riško nikdy nechcel. Investovali sme do nej naše vlastné financie a je preto prirodzené, že sme mali aj právo rozhodovať. Právoplatne sme získali aj značku Zahrajko. Riška sme vždy za jeho umelecké výkony vyplácali riadne a načas, presne podľa ústnej dohody. Ústnej, keďže Riško nám odmietol čokoľvek podpísať. Honorár dostal aj v časoch, keď naša firma prechádzala náročnými časmi a sami sme si nevyplácali ani cent. Chceli sme si voči Riškovi plniť záväzky. Vyplácame ho aj teraz. Za vystúpenia Zahrajka alternatna. Riško má od nás lukratívny príjem. A to aj napriek tomu, že do firmy nevložil ani jedno jediné euro. Z jeho strany prišlo len ohováranie a vydieranie. Jeho požiadavke vlastniť značku Zahrajko určite nevyhovieme,“ uzavrela Mária „Spievanka“ Podhradská.