Heslo Thajska: Horúco, horúco, ešte horúcejšie

Thajsko mnohí turisti považujú za raj na zemi

Text a Foto: Ján Kubiš

Ľudia sa po návrate z Thajska neraz vyznávajú, že boli v raji. Dlhé čisté pláže, všadeprítomná svieža zeleň, čistučké priezračné more, fantastické jedlo a tiež prívetiví ľudia. Možno práve takto sa v predstavách ľudí zobrazuje raj. Je toho ale oveľa viac. 

Naša dobrodružná cesta začala PCR testom na letisku, po ktorom sme strávili jednu noc v karanténe. A keďže sme si po rannom prebudení v apartmáne našli v aplikácii MorChana „zelený výsledok“, mohli sme sa vydať na raňajky a vrhnúť sa do poznávania jednej z najkrajších krajín sveta. 

Pláže s jemným bielym pieskom, tyrkysové priezračné more, šťavnaté exotické ovocie, ktoré tu rastie po celý rok, bujná príroda a svetoznáma kuchyňa. K tomu slnko a mierny morský vánok. To všetko robí z Thajska ideálnu, finančne nie veľmi náročnú dovolenkovú destináciu. Ľudia sa však do tejto krajiny zamilujú ešte z jedného dôvodu. Je tu niečo, čo nenájdete nikde inde na svete.

Žiaden zhon

Či už si vyberiete luxusný hotel alebo bungalov na pláži, stále budete cítiť domácu atmosféru. Nenájdete tu totiž žiadne obrovské a neosobné rezorty odrezané od miestnej kultúry. Odvšadiaľ je na skok miestny pouličný trh, kde nie sú výnimkou ani delikatesy ako pečené kobylky. Na každom kroku sú tu tiež plážové kaviarne, či najrôznejšie thajské atrakcie vrátane slávnych masáží od domorodých dievčat. V ostatnom čase začína byť trendom, že tu mnoho ľudí nachádza dokonca útočisko trvalého života. Najväčšou devízou sú pokojní, ústretoví a priateľskí Thajci, ktorí nepoznajú žiadnu nervozitu ani zbytočný zhon. Rýchlo tým nasiaknete aj vy, preto tu zrelaxujete tak dobre ako nikde inde. Thajčania si zachovávajú pokoj, úsmev a veselosť napriek tomu, že žijú v krajine veľkej sociálnej nerovnosti. Ich národným športom je samozrejme zjednávanie cien.

Budhisti aj duchovia

Thajsko je známe aj budhistickou kultúrou, či vychýrenými alternatívnymi liečiteľskými postupmi.  Môžete si byť istí, že Thajsko nikdy nespí. Koncerty so živou hudbou, či ohňovými tanečnými vystúpeniami trvajú neraz aj do neskorej noci. Thajsko je tiež rajom pre námorníkov. Stovky ostrovov môžete preskúmať na jachte, či katamaráne. Spoznajte na vlastné oči divoké pláže, vodopády, smaragdové jazerá, farebné vtáky…

Pre obrovskú rozmanitosť krajiny a množstvo zaujímavostí, mnohí turisti volia kombinované zájazdy po krajine. Kvalitná sieť spojov umožňuje prispôsobiť si cestu rôznym rozpočtovým možnostiam. Napríklad z Bangkoku na ostrov Koh Samui sa môžete dostať lietadlom, alebo cestovať vlakom, či autobusom a obdivovať pri tom veľkú časť malebnej krajiny.

Thajčania radi hovoria, že v ich krajine sú tri ročné obdobia: horúce, horúce a ešte horúcejšie. Za vrchol turistickej sezóny tam považujú obdobie od októbra do marca, kedy sú teploty najnižšie, okolo tridsať stupňov.

Najvyššie teploty, aj nad štyridsať stupňov, sa vyskytujú v apríli a máji. Štyridsiatky sú tu aj od júna do októbra, no spolu s výdatnými dažďami.