Veľký triumf! Slovenský film Svetlonoc má 7 nominácii na Českého leva

V Česku chystajú veľkú spoločenskú udalosť, udeľovanie prestížnych filmových cien Český lev. Ako tradične, aj tentoraz má Slovensko horúce želiezko v ohni. Veľkú šancu na úspech odborníci pripisujú filmu Svetlonoc, ktorý má šancu získať dovedna sedem cien Český lev.

Dielo slovenskej režisérky Terezy Nvotovej je nominované aj v hlavných kategóriách Najlepší celovečerný hraný film a cenu Najlepšia herečka v hlavnej úlohe za postavu Šarloty, má šancu získať Natália Germáni.

Na vlaňajšiu bratislavskú premiéru filmu Svetlonoc zavítala aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá po premietaní netajila nadšenie. Česko – slovenský koprodukčný film Svetlonoc, už stihla oceniť aj porota súťažnej sekcie Cineasti del presente (Súčasná kinematografia), na festivale v Locarne Zlatým leopardom za Najlepší film.

Česká filmová a televízna akadémia vyberala z celkom tridsiatich dvoch titulov a ceny rozdá v devätnástich štatutárnych kategóriách. Najviac krištáľových sošiek Českého leva môžu v sobotu podľa počtu nominácií získať okrem filmu Svetlonoc aj iné celovečerné diela ako Arvéd, Il Boemo, BANGER, Grand Prix, Jan Žižka, či Obeť.

V kategórii Najlepší televízny film, alebo miniséria, môže zabodovať celovečerná dráma Podezření, seriál Devadesátky, alebo dokumentárny film KaprKód.

Naša Natália Germáni bude súperiť s českými hviezdami formátu Martha Issová, Tatiana Dyková Vilhelmová, Vojtěch Dyk, Adam Mišík, Oldřich Kaiser, či Saša Rašilov.

Keďže ide o jubilejný, už tridsiaty ročník, organizátori rekapitulovali. Za celú históriu má na svojom konte najviac sošiek filmový strihač Jiří Brožek, ktorý cenu získal dovedna deväťkrát. S ôsmymi soškami ho nasleduje kameraman Vladimír Smutný a majster zvuku Pavel Rejholec. Sedem Českých levov má doma herec Ivan Trojan a päť sošiek herečka Anna Geislerová.

Milovníkom filmového umenia organizátori pripomínajú, že Česká televízia bude z akcie v pražskom Rudolfíne vysielať priamy prenos. Moderovať ho bude herec a režisér Jiří Havelka, ktorý v minulosti získal cenu Českého leva za najlepší scenár.